Australian Silky Terrier

Door Mijn gezonde hond
-

De Australian Silky Terrier (verder genoemd Silky) is een betrekkelijk jong ras, wat rond de eeuwwisseling is ontstaan in Australië. De Silky is zeer waarschijnlijk een kruising tussen de Australische Terrier, de Yorkshire Terrier en de Clydesdale Terrier (een voorloper van de Skye Terrier). Deze laatste terrier verklaart misschien de wat stevige haarstructuur van de Silky vergeleken met de Yorkshire Terrier. De eerste benaming was Sidney Silky Terrier, waarschijnlijk omdat ze voor het eerst werd tentoongesteld in Sydney. In 1908 werd de eerste Australische club opgericht voor Sydney Silky Terriers en ontstond ook de eerste rasstandaard. In 1962 kwamen de eerste twee Silky’s uit de Verenigde Staten naar Nederland. Ondanks dat ze nu ruim 30 jaar in Nederland zijn, is het aantal Silky’s zeer klein. De FCI heeft het ras oorspronkelijk erkend als Silky Terrier. In 1985 is bij een wijziging in de rasstandaard de naam veranderd in Australian Silky Terrier.

Ras omschrijving van een Australian Silky Terrier

Zoals de rasstandaard voorschrijft, is de Silky tamelijk laag op de benen (schofthoogte ongeveer 23 cm). Hij is licht gebouwd, maar met voldoende massa. Hij moet de typische terriereigenschappen vertonen en is kwiek, levenslustig en levendig. Het rechte, zijdeachtige haar, dat in een scheiding valt, ziet er goed verzorgd uit. Lengte van de vacht is tussen de 13 tot 15 cm. De kleur van de vacht is blauw tot grijsblauw. Rond de oren en neus en het onderste van de benen bruin. Het gewenste gewicht ligt tussen 3,5 en 4,5 kilo. De bewegingen moeten vrij en zuiver zijn, zonder losse ellebogen en schouders. De achterhand moet grote stuwkracht hebben, zeer soepel zijn in knie- en spronggewrichten. Van achteren bezien mag de hond niet te nauw en niet te wijd staan. 

Karakter van een Australian Silky Terrier

De Silky is graag in de buurt van zijn huisgenoten. Men moet het voor lief nemen dat de Silky altijd bij u wil zijn. Dit houdt niet in dat de Silky niet een tijdje alleen in huis zou kunnen zijn, maar zodra u weer thuis bent, moet hij weer bij u kunnen zijn. De Silky is een grote kindervriend en zeer verdraagzaam ten opzichte van andere huisdieren. De opvoeding van de Silky geeft over het algemeen weinig problemen, mits dit gebeurt met een tamelijk strakke hand.

FCI Informatie

FCI groep 3: Terriers

Bron: Raad van Beheer.