Appenzeller Sennenhond

Door Mijn gezonde hond
-

De oorsprong van de Appenzeller Sennenhond gaat terug naar de boerenhond die in de Zwitserse Alpen, speciaal in het kanton Appenzell, van oudsher gebruikt werd als veedrijver en veehoeder op de bergweide en als waakhond. Ze zijn compact gebouwd met een specifieke krulstaart, zeer wendbaar en hebben vaak een vrolijk, helder stemgeluid.

Ras omschrijving van een Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond is de derde in grootte van de vier Sennenhondenrassen. Net als de andere Sennenhonden is hij driekleurig. De hoofdkleur is zwart met witte en bruine aftekeningen. De vacht is kort en glanzend. Hij heeft een alerte en intelligente uitdrukking. De hoogte van reuen is 52-56 cm met een gewicht van 30-32 kg. Voor teven is dat 50-54 cm met 25 -28 kg. De levensverwachting is 12-14 jaar.  De Appenzeller kan als enige Sennenhond ook de erkende grondkleur chocoladebruin hebben in plaats van zwart.

Karakter van een Appenzeller Sennenhond

Het karakter van een Appenzeller is zelfverzekerd, levendig, betrouwbaar en onbevreesd. Hij is erg aan baas en gezin gehecht, hetgeen hem ongeschikt maakt om in een kennel te houden. Hij heeft een zekere mate van wantrouwen ten opzichte van vreemden, echter voor eigen mensen en bekenden beslist niet. Zijn enthousiasme moet in goede banen geleid worden en veel contact met de baas is nodig om er een evenwichtige kameraad van te maken. Hij leert snel, waardoor hij zich gauw verveelt bij het steeds herhalen van oefeningen. Als een Appenzeller niet consequent wordt opgevoed zal hij proberen om de leiding over te nemen. Het is dus belangrijk om te investeren in een zeer duidelijke, maar beslist geen harde opvoeding.De Appenzeller heeft veel beweging nodig en houdt van lange wandelingen, fietsen, zwemmen en sporten. Ook in reddingswerk worden wel Appenzellers gebruikt.

FCI Informatie

FCI groep 2: Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Bron: Raad van Beheer.