Alaska Malamute

Door Mijn gezonde hond
-

De Alaska Malamute vind zijn oorsprong in Alaska en heeft zijn huidige vorm bereikt door een niets ontziende selectie ten gunste van de exemplaren die zich het beste hadden aangepast aan de barre klimaatomstandigheden. Het is een poolhond bij uitstek. Hij heeft zijn naam gekregen van een Eskimostam in Alaska, de Mahlemuts.

Ras omschrijving van een Alaska Malamute

In Alaska wordt de Malamute gebruikt als sledehond voor het trekken van zware lasten. Hij is befaamd om zijn uithoudingsvermogen en kracht. Hij heeft middellange beharing, met een dikke en grove bovenvacht en een zeer dicht ingeplante en wollige, 2,5 tot 5 cm lange ondervacht. De kleuren variëren van verschillende tinten van grijs en wit, sable en wit, zwart en wit, seal en wit, rood en wit tot effen wit. Markeringen met wit op de buik, en deels op de benen. De tekeningen van het gezicht zijn typisch voor het ras, een kap op de schedel, het gezicht helemaal wit (open face) of getekend met een streep (vanaf de kap tot de neus) en/of een masker (begrensd rond de ogen).

Karakter van een Alaska Malamute

Zeer eigenzinnig. Hebben niet ‘the will to please’ zoals o.a. herderachtigen. Naar mensen toe zijn ze aanhankelijk en vriendelijk. Over het algemeen lief voor kinderen; geen eenmanshond. Ze hebben een zeer consequente opvoeding en socialisatie nodig. Absoluut niet met harde hand. Naar andere honden kunnen ze behoorlijk onverdraagzaam zijn. Het zijn geen honden voor beginnende hondenliefhebbers. Ze zijn over het algemeen niet waaks. Sommige Malamutes kunnen moeilijk alleen thuis zijn. De overlevingsdrang zit erg diep geworteld, dus ook zijn jachtinstinct. Katten waar hij van jongs af aan mee is opgegroeid zal hij zien als roedelgenoot, maar dit maakt hem geen kattenvriend. Met vreemde katten, vee en kleinvee is het altijd opletten geblazen.

FCI Informatie

FCI groep 5: Spitsen en oertypen

Bron: Raad van Beheer.